Чехия официално обвини Русия за взривовете във Врбетица

Чехия официално заяви на Кремъл, че Русия е отговорна за взривовете в оръжейните складове във Врбетица през 2014 г. и поиска компенсации.

Чешкият заместник-министър на външните работи Мартин Смолек връчи на руския посланик в Прага - Александър Змеевски, дипломатическа нота, в която се посочва отговорността на Руската федерация за взривовете, съобщава външното министерство на Чехия.

В публикация на сайта на институцията се казва, че чешката страна настоява напълно да бъде компенсирана за щетите, причинени от действията на Русия, които нарушават международното право.

Прага призовава Москва към започване на преговори по този въпрос.

Освен това Мартин Смолек е уведомил посланика, че постановлението на руското правителство, с което то обяви Чехия и САЩ за "неприятелски страни", представлява нарушение на международното право, част от което е Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Постановлението нарушава и Договора за приятелство между Чешката република и Руската федерация. Поради това позицията на Прага е, че постановлението трябва да бъде отменено.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар