Белият дом: Все още няма сделка между Израел и Хамас

Белият дом не потвърди статия, в която се твърди, че е постигнато предварително споразумение между Израел и Хамас за петдневна пауза в боевете. "Все още не сме постигнали сделка, но продължаваме да работим усилено, за да постигнем сделка", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън в отговор на статията на Washington Post.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в събота, че "няма сделка на масата". Няма официален коментар от израелското правителство или от Хамас след публикуването на статията.

Израел и Хамас постигнаха "предварително" споразумение, според което боевете в Газа ще бъдат прекратени за поне пет дни, съобщи Washington Post.

Източници, запознати с преговорите, казаха, че споразумението може да доведе до освобождаването на "десетки жени и деца" от държаните от Хамас заложници, като същевременно увеличи количеството на хуманитарната помощ за Газа.

Преговорите между Израел и Хамас се провеждат с посредничеството на Съединените щати с прякото участие на президента на САЩ Джо Байдън.

Неназовани източници също казаха, че освобождаването на най-малко 50 заложници на партиди на всеки 24 часа може да започне "през ​​следващите няколко дни", но че проблемите в последната минута все още могат да възникнат.

Според непотвърдените подробности на споразумението, "наблюдението отгоре ще следи движението на земята, за да контролира паузата".


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар