Българският апарат измери радиация на Марс

Българският космически апарат „Люлин", който излетя за Марс, изпрати първите сигнали.

Получени са данни за радиационните условия в междупланетното пространство на разстояние около 7.5 милиона километра от Земята, пише Дарик.

Средната измерена доза от галактичните космически лъчи е 15 микрогрея в час, средният поток частици е 2.9 на квадратен сантиметър за секунда.

Информацията показва, че дозите радиация, на които ще са изложени космонавтите при бъдеща мисия, ще са на границата или ще я надвишават.

Предстои да бъде изработена защитата на екипажа, който ще пътува на мисия до Марс две или три години.

Апаратът функционира нормално във всички предвидени режими на работа. Той е част от европейската мисия „ЕкзоМарс", която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и измерва количеството радиация, на която ще бъдат подложени космонавтите по пътя си.

"Люлин" е създаден от Института за космически изследвания и технологии при БАН и излетя за Марс на борда на руската ракета „Протон - М" на 14 март 2016 г. от космодрума Байконур.

До 24 април 2016 г. е предвидено да се завърши тестването и въвеждането в експлоатация на всички системи на спътника TGO и да започнат периодични научни изследвания.

Очаква се ФРЕНД и дозиметърът Люлин-МО да работят по време на целия етап на прелитане до Марс.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар