Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

Армения и Азербайджан са успели да се договарят за основните принципи на мирния договор, който регулира конфлкта за Нагорни Карабах трайно, но все още "говорят на различни дипломатически езици". Думите на арменския министър-председател Никол Пашинян, цитира руската държавна новинарска агенция ТАСС.

"Имаме добри и лоши новини за арменско-азербайджанския мирен процес", заяви арменският премиер. "Добрите са, че основните принципи на мира с Азербайджан са договорени. Това стана с посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в резултат на срещите ми с президента на Азербайджан в Брюксел", добави той.

Армения и Азербайджан признават териториалната цялост, съответно 29.8 хиляди кв.км и 86.6 хиляди кв.км., а политическата основа за делимитацията на границата между двете страни се явява Алма-Атинската декларация от 1991 година. Според нея следва да се използва картата на Генералния щаб на въоръжените сили на бившия СССР от 1974 - 1990 година.

Пашинян обаче заявява, че макар и да е постигнат известен напредък в преговорите, двете страни все още често се затрудняват при постигането на съгласие по някои въпроси. "Най-важната от лошите новини е, че все още говорим на различни дипломатически езици и много често не се разбираме", заяви Пашинян.

Двете страни са в конфликт от десетилетия, най-вече заради отцепническия азербайджански регион Нагорни Карабах, който силите на Баку си върнаха през септември, предизвиквайки масово бягство на етнически арменци.

Премиерът каза още, че Армения е предложила размяната на всички арменски пленници за всички азербайджански пленници.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар