Арести и масови проверки за нарушаване на ковид мерките в Гърция

Гърция засилва контрола за спазването на ограничителните мерки, налагани с цел да се ограничи пандемията от ковид.

При направени в петък близо 100 000 проверки полицията е арестувала шестима души и е наложила 264 глоби за нарушения на здравните разпоредби. Само на международното летище в Атина са направени над 50 хиляди проверки.

Глобите се движат в порядъка от 300 евро до десет хиляди евро. За нарушаване на карантината глобата е пет хиляди евро.

В същото време болниците в Северна Гърция са препълнени. Изданието "Нюз ин" отбелязва, че още по-голям ръст на случаите се очаква, след като бъде отпразнуван националният празник на Гърция на 28 октомври. Вчера от министерството на вътрешните работи потвърдиха, че честванията ще се състоят по традиционния начин - ученически парад на 27 октомври и военен парад на 28 октомври.

Проявите ще са с по-голяма продължителност и ще бъдат съобразени с противоепидемичните изисквания. Някои от парадите в страната обаче ще бъдат отменени заради сериозният ръст на новозаразените, който на места е над сто процента.

Над 3000 случая на денонощие се регистрират в Гърция през последните седмици. Освен големия брой новозаразени, изданието определя като проблемни ниския темп на ваксинация и високия епидемичен товар, пише novini.bg.

Според публикувани данни на АНА-МПА ваксинацията е предотвратила смъртта на 8431 души в Гърция.

Припомняме, че от 9 октомври в южната ни съседка въведоха отпадане на ограниченията, дори и в районите в "червената" зона. Разреши се и свободна работа на заведенията. Всичко това обаче се отнася само за ваксинираните лица.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар