10 факта за едно от най-интересните животни на планетата

Зебрите са представители на семейство Коне. Възрастните мъжки индивиди тежат между 300 и 400 килограма, докато женските са по-малки - с тегло между 200 и 300 кг. Тези животни живеят между 20 години и 40 години. Могат да тичат с максимална скорост от 65 километра и са много издръжливи. Това е единственият бозайник с подобна окраска на планетата.

Вижте още 10 люботни факта за зебрите:

  • Зебрите са всъщност черни, с бели ивици.
  • Група от зебри се нарича "заслепяване" (от английското dazzle).
  • Странната кръстоска между зебра и магаре се нарича "зонки" (zonkey).
  • Зебрите са отговорни за повече наранявания на американските гледачи на животни, отколкото всяко друго животно.
  • Ако една зебра е нападната, семейството й ще направи кръг около нея и ще я защитава от хищниците.
  • Щраусите и зебрите често живеят заедно, за да се защитават един друг от хищници. Щраусът може да вижда по-добре, а зебрата има по-добре развити слух и обоняние.
  • Две зебри, загинали от глад в зоопарк в Палестина, са заменени с магарета, боядисани на черни и бели ивици.
  • Хората плащат хиляди долари, за да ловуват зебри и други африкански диви животни в големи ферми в Тексас.
  • Въпреки че има опитомени зебри, повечето не се поддават на дресировка. Те са непредсказуеми и често атакуват хората.
  • Учените могат да идентифицират отделните зебри чрез "сканиране" на ивиците им – подобно на баркод.
ИЗТОЧНИК: PROFIT.BG

Има четири вида зебри, които се различават най-вече според вида на черните ивици по козината им: Планинска зебра (Equus zebra); Зебра на Греви (Equus grevyi); Бърчелова зебра(Equus burchellii); Зебра Куага (Equus quagga). Всички се срещат само в Африка. Обитават степни райони, с изключение на планинската зебра, която, както се досещате от името й, предпочита хълмистите места. "Планинската зебра" се среща само в Южна Африка. Тя е най-дребна и ушите й са по-заострени. Красивата планинска зебра, която само допреди едно столетие е наброявала хиляди екземпляри, сега е силно намаляла и се намира само в няколко резервата в Капската област. "Зебрата на Греви" (с по-тесни ивици) - обитава Етиопия, Сомалия и Танзания. Южноафриканската Куага е сред изчезващите видове. (balon4e.com)



Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар