Три масички, отрупани с пакетчета, ръчно направени от вестници и тетрадки. Хора постоянно прииждат, за да намерят хубави, натурални семена. Някои само си вземат, но повечето носят свои за подаряване. Такава е обстановката във Фермерския пазар в рамките на инициативата за свободна размяна на семена.
Събитието е не само вълнуващо, но и много ползотворно. На него могат да бъдат открити всякакви семена за зеленчуци, билки и други полезни растения. Любители градинари и фермери се запознават, обменят полезни съвети и опит, а не след дълго и започват да си разказват един на друг любопитни истории за своята реколта.

Свободна размяна на семена

Свободна размяна на семена

Калчо разказва за домата на брат му с тегло 870 г, а друг господин вдига летвата, като хвали своя домат, стигнал рекордните 1320 г.

Ани и Калчо носят цяла чанта с най-различни семена. Те гледат своята градина в местност „Зеленика“ от десетина години, иначе живеят в централната част на града. Разказват как обработват 800-те квадрата ръчно- само с лопата. Смятат да си направят за следващия сезон капково напояване и обясняват най-изгодните варианти тип „направи си сам“. Гледат над 20 вида домати, 3 вида чесън, ряпа, вкусни марули от едно време, които не горчат, пипер, люти чушки, бакла, чубрица. Калчо е запален рибар и отглежда специални чери домати, които използва за стръв. Запознал се преди години на Шкорпиловци с един софиянец. Направил му салата от своите си домати, а столичанинът толкова много ги харесал, че от тогава насам, всяко лято минава през Варна за да си напълни една щайга от доматите на Калчо.

Свободна размяна на семена

Калчо обяснява какви семена има.

Емо и Митко идват с препълнена раница с екзотични и типично български семена. Тяхното местенце се намира около Виница. Те са част от цяла компания, която уж на шега се е заела да опита с биологично земеделие. Почти всички пътуват и за градината се грижи този, който е във Варна.

  Границата между Македония и Гърция е все още затворена от гръцките фермери

Силвия е една от първите, дошли да споделят своите семена. Тя отглежда плодове и зеленчуци за своето семейство във Виница от 4 години, а от една година има и местенце в село Добрина, Провадийско. Там е експериментирала с различни растения- домати, краставици, боб, царевица, тикви. Опитала е „Три сестри“, но заради сушата индианската градина не е дала много продукция. Споделя, че няма лош опит, а всичко е опит.

Свободна размяна на семена

Силвия, Митко, Емо и малката

Михаил и семейството му основават „Тревясалата ферма“ в село Здравец, община Аврен. Михаил споделя, че се преместили да живеят именно на това място, тъй като той е астматик, а въздухът там е най-чист в цяла Варненска област. Дворът е около декар и половина и почти целият е оформен като пермакултурна градина. Запаленият градинар иска да постигне пълно самоподдържане на живота в нея. Споделя, че обича да експериментира с растенията- гледа мексиканска бодлива краставица, пипер, домати, краставици, батат, рицин, турта, невен, пореч, черен оман, хрян, земна ябълка, лимец и много дървета. Михаил харесва личния контакт с хората и заради това рядко използва социалните мрежи. Разказва как със семейството си е осиновил кученце от приюта, което много обичат. Споделя, че ще посети изложението Агра в Пловдив и Фестивала на семената, който ще се проведе на 14-ти и 15-ти май, седмица след идентичния гръцки фестивал. Иска повече да дава семена, от колкото да взема, понеже си има достатъчно любими сортове. Това си личи по дузината торби с различни семена, които носят.

Свободна размяна на семена

Михаил

Свободна размяна на семена

Свободна размяна на семена

Докато сте на Фермерския пазар във Варна Мол, задължително трябва да опитате от уникалните конфитюри на „Райска градина“.

Райска градина

Райска градина

 

Райска градина

Райска градина