Студентка на Варненския свободен университет с първа награда в международен конкурс за превод

Йоанна Христова - студентка в трети курс на специалност "Графичен дизайн" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" спечели първо място в международния  конкурс за превод "Трансформации",  организиран от Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тази година в конкурса се включиха 463 участници - студенти и ученици, с над 690 превода на проза и поезия. Студентите са 216, които се обучават в 8 университета в България и 33 университета в 16 други държави.

Йоанна спечели журито от висококвалифицирани преподаватели по чужди езици от различни образователни и културни институции и чуждестранни лектори, с превода си от френски език на "В градината на Епикур" (Le Jardin D’Épicure)  - произведение на великия писател и носител на Нобелова награда за литература Анатол Франс. Възпитаничката на ВСУ "Черноризец Храбър" бе една от малкото участници в конкурса, чиято специалност не е свързана с лингвистиката.

Йоанна Христова участва в "Трансформации" за трета поредна година, съвместно с ученици и студенти от УЦ "Co-Share", Варна. Миналата година тя бе в призовата тройка, отново с превод на Анатол Франс. Преди това, Йоанна представи превод на поезия от японски на български език. Студентката по графичен дизайн изучава езика на Страната на изгряващото слънце във ВСУ "Черноризец Храбър", където редкият език се преподава от шест години. Департаментът за чуждоезиково обучение и следдипломна квалификация развива езиковата палитрата с обучение на английски и португалски език. Изучаването на чужди езици повишава конкурентоспособността на възпитаниците на Варненския свободен университет и им дава възможност да впишат в професионалното си портфолио владеенето на два или три езика, сред които и редки.

Йоанна Христова е възпитаник на IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна и владее френски, испански, английски, руски и японски език. Тя е автор на рисунката, която стои на корицата книжката за деца "Звездни истории. Първи срещи със звездите за деца и родители" на Иванка Гецова-Момчева. В края на 2022 г. Йоанна представи пред варненската публика своята първа самостоятелна изложба "Жажда/Jajda". В периода 2018 - 2022 година има три реализирани проекта - стихосбирка с вътрешни илюстрации и две илюстрации на корици. Участва във второто издание на “Биенале на илюстрацията” от 2020 година с две творби. Получава поощрителна награда в конкурса за илюстрация към книгата “Феникс - Храмът на Живота” от Елисавета Логинова през 2021 година.

Снимка: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

 
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар