Студът отключва болести на черния дроб

Когато започнете да жълтеете в по-студените сезони на годината, трябва да знаете, че вероятно се обажда черният ви дроб, алармират лекарите.
Образно казано, коремът представлява контейнер, пълен с много различни тъкани и органи. Ако символично прекарате две въображаеми линии през пъпа си – хоризонтална и вертикална, получават се четири квадранта. Мястото на всеки болестен синдром може да бъде посочено точно в един от тях. В случая става дума за болка в горния десен квадрант.

„От всички възможни варианти ще вземем най-често срещания в този период на годината – заболяване на черния дроб. През студените месеци той се презапасява“, коментират специалистите. Засилва се изработката на жлъчен сок, запасите от него предотвратяват простудяването на организма и го сгряват в дългите зимни месеци. И не само това – той контролира температурата на тялото, необходим е за преработване на храната, отделя полезни хранителни вещества, които се абсорбират в кръвта, регулира потоотделянето. Слънчевата енергия през лятото активизира тези функции и спомага за натрупване и изхвърляне на жлъчен сок в кръвта. От своя страна, застоят на жлъчен сок в черния дроб води до хронични болести не само на органа. Излишният жлъчен сок се абсор­бира от кръвта, разна­ся се по целия органи­зъм и всъщност представлява за него вът­решни отрови. Чрез кръвта жлъчният сок се разпространява в мускулите, костните тъкани, ставите, зъби­те, ноктите, косите, предизвиквайки проблеми, кои­то на пръв поглед ня­мат нищо общо с чер­ния дроб. Често след­ствие от болестите на органа са сърдечносъдовите заболя­вания, исхемичната болест, хиперто­нията. Съществува и обратният процес. Зачестилите проблеми през студените сезони със сърдечносъдовата дейност се от­разяват и на чернодробната. Когато сърдечният мускул е слаб, той не може да изпомпва добре използвана­та кръв. Част от нея се задържа в белия дроб, а по-късно – в черния, като го увеличава. Всяко нещо, което предизвиква подуване на черния дроб, го прави болезнен.

Чернодробните заболявания се проявяват в отделянето на неприятна пот, пожълтяване на кожата, гор­чив вкус в устата, киселини, прилошаване. И още – безсъние, сърцебиене, главоболие.

Здравословният начин на живот и хранене ще помогнат на черния дроб да понесе по-леко атаките на зимата и студа. А това значи – избягване на стресови ситуации и нервни сривове, както и неупотреба на лютиви, пържени, мазни и кисели храни, на чесън, черен пипер, застояли манджи и алкохол.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар