Марихуана

Снимка: Pixabay

Стотици млади хора се събраха днес пред Народното събрание, за да призоват да се легализира притежанието в малки количества на лекия наркотик. Някои от тях дори запалиха цигари марихуана, а полицията арестува трима.

Младежите, които настояват да се узакони лекият наркотик, са убедени, че марихуаната е безобидна. Освен това е и полезна за медицински цели според тях.

„Много просто става. Просто слагаме един лимит, който смятаме за количество за лична употреба, и него го декриминализираме. Спираме да преследваме тези хора, които имат  количество, което е в този диапазон“, обобщи исканията участник в протеста.

„На всеки кръгъл час млад човек попада в ареста в България заради трева. Навсякъде на запад от България, с изключение на Сърбия и Словакия, всяка една от тези държави има значително по-либерално законодателство към тревата от България“, заяви демонстрант. Друг участник в протеста призна, че е болен от автоимунно заболяване, чиито симптоми марихуаната облекчава.

Според родното законодателство притежанието на марихуана е наказуемо. Всяка година младежи се събират на своеобразен протест с надеждата, че този текст ще се промени.
Източник: Дарик