Стойчо Стоилов коментира предстоящото заседание на Изпълкома на БФС по казуса „Литекс“.

Ето какво сподели той пред „7 дни спорт“, цитиран от Топ Спорт

Г-н Стоилов, Литекс вече провежда подготовката си, разкажете малко повече подробности.
– Да, Литекс се готви за пролетта въпреки всякакви спекулации, неяснота и т.н. Отборът тренира двуразово и е на първи лагер в Гърция. Подготовката върви по план и всичко е наред, нито играчите, нито треньорите имат оплаквания.

Какво се случва с трансферите в клуба, може ли да има нови продадени, както и още привлечени играчи?
– Едва ли ще има повече напускащи, но най-важното е дали ще има оферти за такива играчи. Ние сме клуб, който не спира развитието на нито един футболист, така че, ако в крайна сметка имаме оферти за някои от нашите футболисти и те задоволяват играча и Литекс, няма никакъв проблем да бъде продаден. Най-вече обаче всичко зависи от треньорите на отбора. Относно привличането на нови футболисти вече имаме подписан договор с нападател, с който се надяваме да запълним празнотата от трансфера на Асприля.

Какво можете да кажете за Густаво Кулма?
– Щом е при нас, значи е добър футболист. Той е следен известно време, не го взимаме на сляпо. Мисля, че в последните години „Литекс“ е отборът, който взима най-качествени играчи от Колумбия.

В пространството се завъртя името на Илиан Илиев като нов треньор, това вярно ли е?
– Спекулираше се не само с Илиан Илиев, а и с няколко други имена. Това, което мога да кажа, е, че до няколко дни ще стане известно името на новия старши треньор на Литекс. Имайте малко търпение, така че нека да не обявяваме нищо предварително.

Какво показаха медицинските прегледи и тестовете на играчите?
– Всичко е в норма. Повечето от футболистите са с добри показатели. Имаме няколко човека, които не са спазвали указанията и не са в желаните нормативи и затова ще си понесат санкция. Радостното е, че по-голямата част от футболистите са в добра кондиция.

Как ще бъде насочена подготовката на отбора и има ли връзка тя с бъдещето на клуба?
– Това е въпрос, който по-скоро трябва да се зададе на треньорите ни. Със сигурност подготовката на отбора е насочена така, че играчите да бъдат в добра форма след края й.

Има ли предвидени контроли на лагера в Гърция?
– Това също ще е плод на решение на треньорското ръководство. Има възможност за една дата на края на лагера и ако се намери подходящ съперник, може да се изиграе приятелски мач, преди отборът да се завърне в България.

Как ще коментирате взаимоотношенията на клуба с Илия Миланов?
– Илия Миланов самоволно е напуснал клуба и ще си понесе съответната санкция за това. Той има лоши съветници, хора, които са набедили себе си за юристи и агенти, а това ще му изиграе лоша шега. Ясно е, че той има договор с Литекс и решение на ръководството на клуба е как да подходи към него. Искам да кажа, че за толкова години в клуба не е имало скандали с напуснали играчи или подобни неща. Ние винаги сме били коректни към всички – както към българите, така и към чужденците.

Фактът, че напуска Литекс по този начин, означава, че не иска да играе повече за отбора. Направил ли е опит да се свърже с ръководството и да обясни защо?
– Не, не е правил такива опити. Не е моя работа да казвам какво ще бъде неговото бъдеще, то ще бъде решено от собственика.

Бяхте ли изненадан от отлагането на изпълкома по казуса „Литекс“?
– Да, бях изненадан. Надявам се изпълкомът да реши по възможно най-добрия начин за българския футбол този въпрос и да остави отбора в „А“ група. За мен това отлагане на изпълкома е плод на страх и политически натиск. А какво ще реши, предстои да видим. Отново казвам, различни специалисти се изказват по случая и членове на изпълкома, и „юристи“, дано обаче всичко приключи с оставянето на Литекс в елита.