pari

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в България са били необходими 2 235 лева. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, съобщиха от синдиката. С тези пари се осигурява покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Средно на човек от четиричленно домакинство издръжката на живота е 558,82 лв. Около 78.5 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота. 30.5 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 297 лв.), или близо 2 млн. 200 хил. души.

Домакинствата с общ доход на човек от 297 до 559 лв. са 48 процента (или около 3 млн. 462 хил. лица). Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от „капана на бедността“, анализират от КНСБ.

  Виж кои дипломи за висше дават най-високи заплати

Това се нарича – стабилност! Да, точно така – стабилност означава, че положението е без промяна или с минимална промяна, която не оказва съществено значение. Заради това, когато чуете някой политик да говори за стабилност, имайте предвид, че той иска положението да си остане каквото е в момента. Горната статистика потвържадава това – както и преди, така и сега доходите на 80 на сто от българите, не стигат за нормален живот.