Въоръжените сили на Сърбия са в пълна бойна готовност заради ситуация в северната част на автономната сръбска провинция Косово и Метохия. Това съобщи във вторник националната телевизия на страната, цитирана от АП.

Сръбската държавна телевизия заяви, че специалната полиция на Косово „нахлу“ в Северно Косово рано сутринта. Косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди действието, като заяви в Туитър, че в Северно Косово се провежда „операция срещу контрабандата и организираната престъпност“.

„Тази операция е срещу организираната престъпност и е насочена и към полицейски и митнически служители“, допълва Харадинай и призовава за спокойствие.

Косовският премиер обясни и във Фейсбук, че продължаващите действие на полицията са в цялото Косово: „С разпореждането на прокурора, полицейска операция срещу лица, участващи в контрабанда, организирана престъпност и други престъпни действия в момента в цяла Косово. Някои от участниците в тези действия са митнически служители, полицейски служители, но също и обикновени граждани. Операцията започна успешно и в северните общини на Косово. Като министър-председател на страната, аз потвърждавам, че това е свързано с правоприлагането и нищо друго. Приканвам сърбите на север да запазят спокойствието и да спазват закона“, пише Хардинай.

Представителят на сръбското правителство, Марко Джурич заяви, че действията на косовската полиция са насочени към сплашване и експулсиране на сърби от Косово и представляват „не само заплаха за стабилността, но и най-пряката заплаха за мира“.

„Ако това не спре веднага, няма съмнение как Сърбия ще реагира още през деня“, предупреди Джурич.

Държавна телевизия заявява, че сръбският президент Александър Вучич е поставил под тревога сръбските войски, разположени близо до границата с Косово.

Сърбия загуби контрол над Косово след интервенция на НАТО през 1999 г. Сърбия не признава обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.

В понеделник Вучич предупреди за подновяване на сблъсъците в Косово, ако не бъде постигнато бързо договорено „компромисно“ решение.

Миналата седмица сърбите, живеещи в Косово гласуваха за кметове. Изборите са в Северна Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан, като в Северно Косово участват основно сръбски партии – Сръбска листа, Демократическата партия и движение „Самоопределение“.
По данни на косовската медия РТК, операцията е започнала рано тази сутрин полицията търси и заподозрени, за които се смята, че са замесени в убийството на политическия лидер на косовските сърби Оливер Иванович и на косовския полицейски служител Енвер Зимбери.

Междувременно полицията е срещнала съпротива при извършване на операцията, в резултат на което двама полицейски служители са ранени, няма информация колко души са арестувани.

Прокурорът, работещ по случая обяснява, че сред арестуваните е и командирът на Косовската полиция в Зубин Поток. Той отказа да даде повече информация, тъй като операцията продължава.

Съобщава се, че местните сърби в Зубин Поток са поставили бариера, докато тази сутрин в северната част на страната се чували аларми, призоваващи жителите да се съберат.

Според изялвение публикувано от косовската полиция, в което обяснява дейсвтията си: „Тази полицейска операция беше предшествана от няколкомесечно разследване на КПИ (Косовска полицейска инспекция), Косовска полиция и водено от Специалната прокуратура на Косово, което доведе до основателно подозрение, че няколко полицейски служители и граждани са участвали в или организиране на престъпно предприятие „във връзка с други престъпни деяния като „контрабанда на стоки“, „злоупотреба със служебно положение“, „подкуп“, „забранена търговия“ и т.н.“, се казва в изявлението.

Допълва се, че въпреки въоръжената съпротива в северната част на Митровица, полицейската операция продължава. „Косовската полиция, в сътрудничество със съдебните органи, полицейския инспекторат, остава ангажирана с изпълнението на своите законови задачи и отговорности с цел поддържане на обществения ред и спокойствие, предотвратяване на незаконни действия“.