Спортист №1 на България Габриела Петрова с положителна допинг проба

Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова е дала положителна проба за забраненото от 1 януари 2016 г. вещество мелдоний, съобщи "Сега", цитиран от Дарик.

Европейската вицешампионка на троен скок в зала от Прага е проверена на извънсъстезателен тест през февруари.

След новината, че резултатът е положителен за нашемулия препарат, лекоатлетката първоначално е поискала отваряне и анализ на контролната втора проба, но впоследствие се е отказала от това си право, твърди медията.

Петрова и треньорът й Атанас Атанасов са обявили, че са спрели да ползват препарата още в края на октомври миналата година. Въпреки това в организма на лекоатлетката са намерени следи от него над допустимите норми.

Мелдоният бе забранен от 1 януари 2016-а, а най-добрата спортистка на България твърди, че не го е ползвала поне два месеца преди това.

Габриела Петрова не е с временно спрени права и има заявени участия в започващите през май турнири от Диамантената лига, според мениджъра й Веница Атанасова.

Треньорът на родната лекоатлетка Атанас Атанасов сподели пред Нова телевизия, че в следващите два дни Петрова ще даде официална пресконференция след днешните разкрития за положителна допинг проба. Това се е случило на извънсъстезателен тест през февруари тази година.

Председателят на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов пък заяви, че към момента няма български атлет със спрени състезателни права.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар