България отново е в елита на европейския баскетбол

sportal.bg

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за решителния си двубой от груповата фаза на квалификациите за ЕвроБаскет 2022. Съперник на "лъвовете" в днешния ден е тимът на Латвия, като битката от група "H" ще се проведе в "балона" на зала "Арена Рига" в латвийската столица. Ключовата среща започва от 19:30 часа и ще бъде излъчена на живо по БНТ 3.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Първите две точки в битката бяха отбелязани от звездата на Латвия Янис Тима - 2:0. Крилото на "лъвовете" Димитър Димитров обаче отговори с тройка, а след това надигра Тима в персонален дуел и даде аванс на националите ни - 4:5. Лидерът на балтийците също показа класата си и върна тройката - 7:5. България реагира с минисерия от 0:4, като именно тогава дойде първото ефектно изпълнение в мача - забивка на Чавдар Костов за 7:9. Двата тима започнаха двубоя на много високо темпо. Два поредни пропуска от тройката на "лъвовете" дадоха шанс на Латвия да си върне двуточковия аванс, малко преди Костов да изравни резултата на бърза атака - 11:11.

Отново Янис Тима намери пролука в подкошието на българите и направи резултата 13:11, а след това титулярният център на "лъвовете" Андрей Иванов седна на пейката с 2 лични нарушения. Два коша от наказателната линия на Костов отново сложиха равенството в резултата - 13:13. За съжаление, и резервата на Иванов - Станислав Ваклинов, си изкара две бързи нарушения, което предизвика включването в игра на Александър Янев.

Хубавото за България в началото бе, че латвийците нямаха никакъв късмет със стрелбите си от далечно разстояние - 1 точна стрелба от 7 опита от тройката. Националите ни отново се добраха до наказателната линия, като този път Дий Бост излъга съперник и вкара два пъти за 13:15. Домакините отговориха с минисерия от 4:0, чрез която поведоха в резултата след изиграването на първите 10 минути - 17:15.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Деян Карамфилов даде начало на втория период с успешна стрелба от средно разстояние - 17:17. Рихардс Ломаж и Айгарс Шкеле обаче отвърнаха за 21:17, преди Павлин Иванов да изригне с тройка и да намали дефицита на българите до една точка при 21:20. Чудесна контраакция на "лъвовете" завърши със забивка на Александър Янев, като по този начин България си върна аванса - 21:22. Проблемите на латвийците, предизвикани от добрата защита на България, продължаваха да нервират селекционера Робертс Щелмахерс.

Веднага след поредния пропуск от тройката обаче домакините насочиха две последователни нападения в подкошието и реализираха за 25:22 чрез Майерс и Мейерис. Преднината на латвийците достигна пет точки след нова добра акция в подкошието на "лъвовете" на Роландс Фрейманис - 29:24. Именно той реализира и първата тройка на латвийците от доста време насам, за да увеличи разликата до 8 точки - 32:24. Най-сетне серията на Латвия спря, след като Дий Бост върна две точки - 32:26. Балтийците извадиха още едно оръжие от арсенала си - играта на бърза атака, като в две последователни нападения изпревариха защитата на гостите и реализираха за 36:28.

Трето последователно такова нападение, този път след грешка на Христо Захариев, донесе първата двуцифрена преднина в мача за Латвия - 39:28. Веднага след таймаута на Росен Барчовски гардът Дий Бост свали дефицита на България на осем точки след успешна тройка - 39:31. Ваклинов натрупа третото си лично нарушение, колкото има и Андрей Иванов, като при 2 минути до края на втория период на паркета се появи Алекс Симеонов - 40:31 за Латвия. Чудесен пас зад гърба на Захариев намери Димитър Димитров за лесни две точки - 40:33 и прекъсване за домакините. "Лъвовете" завършиха втората част със серия от 1:8, като по този начин се завърнаха на четири точки разлика в резултата - 40:36 преди началото на второто полувреме.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Третата част започна по категорично най-добрия начин за България - неспортсменско на Ломаж, от което Деян Карамфилов се възползва и вкара два наказателни за 40:38. Заедно с това Димитър Димитров отбеляза стрелба от средно разстояние и "лъвовете" постигнаха 4 точки в рамките на една атака - 40:40. Янис Тима обаче се събуди след съня си във втората четвърт и наниза втората си тройка в мача за 45:40. Настана хаос в нападенията на отбора на Росен Барчовски, от който латвийците извлякоха сериозна полза и нанизаха втора поредна тройка чрез Мейерис - 48:40.

Димитров спря серията на Латвия, но това не впечатли особено домакините, които отново се измъкнаха на 10 точки напред - 52:42 с около 5 минути на часовника. Андрей Иванов пък си изкара четвъртото лично нарушение. Българите не успяха до сторят нещо полезно за намаляването на разликата след таймаута на Барчовски, а стрелбата от далечно разстояние продължаваше да работи за латвийците - тройка на Бертанс за 55:42. Най-сетне Дий Бост се активизира и наниза две поредни тройки, за да понамали устрема на домакините - 55:48.

Серията на националите ни достигна 0:9, след като и Павлин Иванов намери целта отдалеч - четири точки разлика при 55:51 и 3 минути до края на частта. Добра бърза атака на латвийците след пропиляна възможност от наша страна сложи "стоп" на серията - 57:51. Добра бърза атака на латвийците след пропиляна възможност от наша страна сложи "стоп" на серията - 57:51, а Тима вкара последния кош в периода за 59:51 преди началото на последната четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

След две поредни неуспешни атаки Павлин Иванов най-сетне спря сушата в българските редици с доста далечна тройка - 59:54. "Лъвовете" показаха добра защита, но Айгарс Шкеле успя да се промъкне и да наниже две точки за 61:54. Нова изключителна стрелба на гарда на Рилски спортист намали разликата отново до четири точки при 61:57, а след това именно той наниза и третия си пореден изстрел зад арката - 62:60. Латвийците започнаха да се пропукват в нападение, а Чавдар Костов ги наказа в следващата атака на "лъвовете" - тройка за 62:63.

Изключително борбената игра от страна на националите ни не доведе до точки в наша полза, но и латвийците пропускаха шансовете си в атака - 62:63 с 2:55 до края на мача. След поредни пропуски от тройката на България Айгарс Шкеле наниза чрез пробив - 64:63. Фрейманис вкара един от двата си наказателни и направи резултата 65:63, преди Дий Бост да върне аванса в полза на нашите момчета с нова тройка - 65:66 при оставащи 1:26 на таблото.

Павлин Иванов не успя да узакони успеха на нашите, но Мейерис пропусна дори да уцели ринга под коша и България имаше притежание. Дий Бост обаче пропусна от средно разстояние, а латвийците допуснаха неточност в нападението си, след като Фрейманис извърши фаул в атака.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЛАТВИЯ: Кристерс Зорикс - Рихардс Ломаж - Марекс Мейерис - Янис Тима - Мартинш Майерс

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост - Чавдар Костов - Христо Захариев - Димитър Димитров - Андрей Иванов
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар