Варненка се върна с 6 златни медала от турнира по бойни изкуства в Хонконг

Младата ни надежда по бойни изкуства Ани Станева триумфира в Хонконг, където се проведе Световно първенство по китайски бойни изкуства. Българското момиче буквално разби конкуренцията и завоюва шест златни медала от 6-те дисциплини, в които участваше, съобщава Агенция Кросс.

Ани Станева тренира китайски бойни изкуства от 6-годишна. Днес вече е на 21 години и има общо 26 златни медала. Последните печели миналата седмица в Хонконг, където се състезава в шест дисциплини. И печели шест медала.

„Бяхме на състезание от световен ранг по ушу", обясни Ани Станева.

„Ушу е общото наименование на китайските бойни изкуства. Те са популярни в Европа и Америка като кунг фу, но оригиналното наименование си е ушу. Има над 1000 отделни стилове", обяснява треньорът и баща на шампионката Станчо Станев.

Всяко състезание в Китай на Ани и на баща ѝ им излиза около 6000 лв. И това само за пътя и престоя там. Предварителната подготовка и екипите допълнително повишават сумата. А държавата по никакъв начин не помага с финансирането. За срам на държавата пък Варненският свободен университет "Черноризец храбър", чиято възпитаничка е Ани, е подпомогнал последното й състезание.

За златната ни медалистка и треньорът ѝ са важни медалите от Китай, където конкуренцията е най-голяма.

„Един медал от Германия, Франция не ми е толкова важен. Важно е от самата родина на изкуството", казва гордо Станчо Станев.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар