Алпинистът Димитър Костов върна знамето на бургаския кмет

Алпинистът Димитър Костов, който покори най-високия връх в Андите - Аконкагуа върна знамето на община Бургас, което развя на близо 7 000 метра надморска височина на кмета Димитър Николов.

Преди началото на експедицията, алпинистът се срещнал с градоначалника, за да поиска знаме, което да развее на върха. Николов не помислил и за секунда и веднага съдействал на Костов да получи флага на общината.

"Аз съм от Шумен. Живея от няколко години в Бургас. Исках с това да изкажа благодарност към жителите на този град, които ме приеха изключително добре. Това е моят начин да кажа на всички в Бургас - Благодаря!", каза пред Дарик, Димитър Костов.

Аконкагуа е вторият най-висок континентален връх в света след Еверест и покоряването му е стара мечта на Димитър Костов. Заедно с него на най-високата точка в Южна Америка стъпва още един бургазлия. Това е д-р Светослав Петранов, който е част от екипа на кардиологичното отделение в МБАЛ - Бургас. Групата им в изкачването на Аконкагуа допълват други двама българи - баща и дъщеря от София.

Експедицията в Андите продължава 14 дни. Алпинистите спират за подготовка в два височинни лагера. Първият е на 5500 метра, а вторият на 6000. Оттам на 12 февруари българската група започва атаката на върха. Условията са сурови. Температурата е около -30 градуса, духа бурен вятър с пориви до 70 км в час.

Дарик
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар