В редакцията на ,,Спътник“ получихме сигнал с прикрепен линк към него на видеобръщение на кандидат на ВМРО за Балчик Атанас Атанасов.

Във видеото , чийто линк прилагаме  https://web.facebook.com/188268591595047/videos/3080754361996830/ ,

г-н Атанасов се оплаква, че става жертва на лъжи и компромати и заплашва да ,,подвежда под отговорност“ медията и автора и. Ето и пълния текст на обращението му:

Обръщение от Атанас Атанасов, кандидат за кмет на Балчик

Уважаеми съграждани и приятели,

Близо три седмици сме в предизборна кампания. Време за представяне на идеи и програми, за срещи с вас, за споделяне и изслушване.

Поех нелеката отговорност да се кандидатирам за кмет на община Балчик, защото е време за промяна – за прозрачно и справедливо управление. Подкрепя ме широка коалиция, изявени професионалисти, утвърдени общественици.

За мое огромно съжаление, ни заливат с лъжи и фалшиви компромати. Болно ми е, защото има много работа да се върши за нашия град. Но и не съм изненадан. Страхът води до подобни действия. Страхът да изгубиш властта, страхът някой да открие нарушенията.

  Не допуснаха действащ кмет на предизборно мероприятие на ВМРО!

За тези дни от кампанията се срещнах с хиляди хора, стиснах стотици ръце, изслушах десетки болки. Малко ли са проблемите на населението, че определени личности откровено започнаха да ги манипулират и лъжат. Щял съм да затварям Болницата, да вземам пенсионерските карти, да отнемам социални придобивки. Не беше достатъчно това, а и компроматите от страх започнаха. Ежедневно заставам с лицето си пред хората и ги успокоявам, че това няма да се случи, че ще работя само в техен интерес от първия ден.

На моите зложелатели ще кажа: аз не се крия, заповядайте да ми задавате въпроси открито. За всяка клевета ще подвеждам под отговорност медията и автора ѝ.

Нека не забравяме, че и след 27 октомври пак ще се срещаме, нека запазим човешкото в нас.“

Припомняме на г-н Атанасов, че свободата на словото и специално свободата на медиите е основа за демокрацията. Свободата на медиите не може да бъде заглушена, а самите медии и свободната журналистика не могат да бъдат сплашвани и репресирани. Всяка заплаха към медии и свободната журналистика е заплаха към  демокрацията. Обръщаме внимание на същия, че изнасянето на конкретни , ясни и точни факти, показването на действия и точното цитиране на думи изречени от дадена личност не е манипулация или лъжа, а е основно задължение на журналистиката.

  Какво не ни казаха от ВМРО за техния кандидат за кмет на Балчик

Тъй като ,,Спътник“ следи изборния процес в Балчик и има серия от публикации по темата, в част от които основно лице е Атанас Атанасов, то нашата медия му дава право на отговор, който ще бъде публикуван изцяло и без редакция. Единственото ни изискване е в него  задължително да присъстват ясни и конкретни отговори на няколко въпроса. Въпроси, които задавахме в публикаци и на които не получихме отговор и които ще зададем и сега, както сам ни призовава кандидата за кмет:

  1. Коя медия и в кои точно нейни публикации се съдържат лъжи и компромати. Моля посочете лъжата и компромата ясно и точно.
  2. Уволнен ли е дисциплинарно Атанас Атанасов от системата на МВР .
  3. Бил ли е съден и осъждан за умишлено престъпление.
  4. Обещавал ли е пред граждани от ромски произход да им узаконява незаконни постройки
  5. Като общински съветник Атанасов гласува ли против приемането на общинския бюджет за 2019г, с което спряха редица планирани инфраструктурни  ремонти в Балчик и в малките населени места и това предизборно ,,подливане на вода“ на действащия кмет ли беше?
  6. Беше ли в конфликт на интереси като общински съветник, когато фирмата за която сега твърди че и е собственик и управител охраняваше общински обекти.
  ВМРО Балчик затъна в предизборни лъжи дни преди изборите

Заяваваме, че уважавайки правото на отговор на г-н Атанас Атанасов ще го публикуваме без редакция и съкращения, ако в него се съдържат ясни и конкретни отговори на поставените въпроси. Атанас Атанасов може да изпрати отговора си на посочените ни контактната форма имейли или да го публикува в личната си страница в социалнта мрежа или тази на партията , която представлява.