София, Варна, Пловдив и Русе са градовете, които ще приемат срещите от Световното първенство по волейбол през 2018 година, на което България ще бъде домакин заедно с Италия. Това обяви днес, на специална пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“, президентът на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров. На срещата с медиите присъстваха още Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и селекционерът на българския национален отбор Пламен Константинов.

„Усилията ни най-накрая се увенчаха с успех и е факт, че България и Италия заедно са домакини на Световното първенство 2018. Сега пред нас предстои много сериозна работа – да подготвим този шампионат на равнище, особено след като бе дадена висока оценка за Евроволей 2015, не само от ЦЕВ, но и от президентът на ФИВБ Ари Граса. Градовете домакини за България са София, Варна, Пловдив и Русе. Залите бяха представени на Ари Граса получиха неговото одобрение. Благодаря на министър Кралев, че бе с нас в Лозана. Уверението, което Ари Граса очакваше да получи за подкрепата на държавата беше много важно в този момент за световната федерация, тъй като при италианците организацията е на друг принцип – олимпийския комитет финансира тези неща и вече в световната централа имат уверенията на този комитет от Италия, че ще подкрепи световното първенство. Ние пък представихме уверенията на правителството и лично на премиера“, каза Данчо Лазаров на срещата с медиите.

На 28 декември у нас ще пристигнат представители на италианската федерация по волейбол, с които ще се обсъждат различни въпроси свързани с телевизионните и търговските права, както и други теми касаещи организацията на шампионата.

Много е вероятно за първи път регламентът на световното през 2018 да бъде променен и в него да участват не 12, а 24 страни.

„Радвам се като треньор, че ще играем на световно пред родна публика. Това е много рядко. Благодаря на държавата и на министерството на спорта. Без тази подкрепа не може да се вземе домакинство на такъв форум. Световното първенство е на по-високо ниво и от Олимпийските игри“, заяви пък селекционерът на българския национален отбор Пламен Константинов.