Смокиня

Още великият лечител Авицена наричал смокините плод на дълголетието и красотата.

Смокините имат високо съдържание на фибри, витамини K, B и минерали като фосфор, калций, желязо и магнезий, инфорира Марица.

Съдържат пектин, изключително полезен за храносмилателната система. Тези разтворими фибри помагат за намаляване на натрупването на холестерол в организма и  предотвратяват натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.

Наличността на етерично масло придава на смокинята противогъбично и противобактерицидно действие.

Действат противовъзпалително и откашлечно. Плодът се приема при пресипнал глас и при бронхит. Заради високото съдържание на клей смокините лекуват  болки в гърлото.

Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма.

Заради високото съдържание на калий плодовете помагат за предотвратяване на хипертония.

Сушените смокини съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини заедно с фенол. Те са полезни за предотвратяване на коронарни сърдечни заболявания.

Сладкият плод е добър източник на калций, което е добре за укрепването на костите.

Заради високото съдържание на калий помагат за регулирането на кръвната захар и балансират нивата на кръвното налягане.

  Какво е нужно за да имате здраво сърце

Влакнините в смокините насърчават здравословното функциониране на червата. Това помага за редовно изхождане и детоксикиране на организма. Предпазват от развитие на ракови заболявания в дебелото черво.

Онколозите в САЩ са стигнали до извода, че плодът от смокиня може да помогне при лечението на рака.

В смокините се съдържат големи количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето.

Традиционно смокините са били използвани и за лечение на полова слабост.

Смокините съдържат желязо и помагат в борбата с анемията.

Яденето на смокини облекчава умората и увеличава силата на мозъка.

Естествените биохимикали в смокините и в листата на дървото са идеални за приготвяне на чай. Чаят от листа на смокиня се използва и при астма, вирусни инфекции, кашлица.

Лапи от ситно нарязани смокини помагат при циреи, а пресен сок от листата се използва за мазане на брадавици.

Сушените смокини съдържат безценна за доброто храносмилане целулоза и са перфектно средство срещу запек. Влияят добре на нервната система. Те имат свойството да намаляват температурата и имат антисептични свойства. Маска от смокини на лицето помага при акне и други пъпчици.

  Магическа рецепта на Петър Дънов против алергии