агнета

Специалисти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) конфискуваха агне вместо прасе. Комичната ситуация се е провела около град Никопол на 10 юли под претекст, че не е ясно дали животното е прасе или агне.

За абсурдната ситуация разказва потърпевшият Пламен Копанов, в която служителите дори не са се легитимирали, пише Дарик.
„Служителите на агенцията решиха, че месото е с неизвестен произход, че не било агне. Започнаха да звънят по телефона, за да питат кой ли не. В един момент се оказаха с конфискуваното агне. Освен всичко останало ми написаха и акт, че едва ли не превозвам контрабандно месо. Поисках им заповед за основание, за какво ме спират и извършват проверката, защото знаете, че за да влязат в жилище трябва да има заповед на компетентен орган. Служителите на агенцията нямаха идея каква заповед има, полицая каза само, че има заповед за обиск. Един служител на БАБХ, най-вероятно е ветеринарен доктор, да не може да различи едно агне от едно прасе. Агнето беше заклано, но агнето си личи. Дори полицая се смееше, че служителите не могат да различат агнето и прасето и трябва да бъде конфискувано, но в крайна сметка е факт, разказа потърпевшият Пламен Копанов.

  БАБХ въвежда засилен надзор на птицевъдните обекти

Иван Йорданов от областната агенция по безопасност на храните в Плевен, които всъщност са били отговорни за конфискуването на агнето, каза, че не е запознат със случая.

„Не мога да ви кажа нищо по този случай, защото нямам информация. Мога да давам информация само след като бъда упълномощен от централното управление на БАБХ, а такова нямам“, каза Йорданов.
По случая Пламен Копанов е подал възражение като в отговор очаква възстановяване на агнето в натура или да бъде възстановена паричната му стойност.