Избори Гласуване

Край на гласуването в чужбина. Това предвижда законопроект на служебното правителство и по-точно на Министерството на правосъдието.

От ведомството предлагат за обсъждане законодателни промени, които предвиждат уседналост за всички видове избори. Ако бъдат приети в този вид, промените ще позволят на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

Предлаганите текстове са публикувани в страницата на Министерството на правосъдието. Те са вписани в преходните и заключителните разпоредби на предлагани промени в Закона за българското гражданство и ако бъдат приети, ще бъдат отразени и в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс.

От мотивите става ясно, че се новото изискване ще се въведе аналогично на това при избори за Европарламент и за местна власт. За тях и в момента се изисква избирателят да е живял минимум 3 месеца в България, за да има право на глас. Сега това се предвижда и при избори за парламент и за президент.

  Нинова: Борисов продава народа си за 100 млн. евро

Текстовете предвиждат и затягане на контрола върху политическата агитация на различен от българския език, както и при участие на религиозни лица и институции в изборната кампания. Ако партия системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационната си дейност, предизборните си кампании и агитация, то главният прокурор може да изиска от Централната избирателна комисия тя да изгуби регистрацията си.

Промените за уседналостта биха възпрепятствали огромната част от българите зад граница от участие в избори. Традиционно най-висок е делът на гласовете от Турция – секциите там дават на избори около 40 000 гласа. На вота от 26 март гласовете от Турция бяха около 32 000 от общо около 100 000 гласували зад граница.

Източник: Кросс