След инфарктно заседание на постоянната комисия по транспорт при Общинския съвет – Варна, което приключи преди малко, водачите на таксита и общинските съветници се разбраха.

Още утре в 11 часа членовете на работна група, в която трябва да влязат и двама представители на общинската администрация, излъчени от кмета, ще се събере да изчислява себестойността на минималната цена за таксиметровата услуга във Варна.

IMG_0159

Скандалите и брожението преди около месец, когато новоизлюпеното „Хипо такси“, а след това сродническата „Транстриумф такси“ смъкнаха цената за километър на 60 стотинки. След като това се случи, останалите превозвачи с жълти таксита се принудиха да карат по „гайдата“ им.

Предложението е било внесено в комисията по транспорт на 4 януари.

Въпреки че дошлите в стаята на общинския съветник поне 60 души питаха на няколко пъти чия е била идеята, отговор не получиха нито от председателя на ОбС Тодор Балабанов, нито от този на ресорната комисия – Добромир Джиков.

IMG_0158

Таксиметровите водачи обвиниха председателя Максим Иванов, който е начело на Националния съюз на превозвачите, но той отрече категорично да е внасял дъмпинговото предложение.

От утре трябваше да започнат масови протести в продължение на дни наред до постигане на исканията на тасиджиите. Те настояват минималната стойност на километър превоз да е 1,25 лв., предложение на шефа на „Синдикат Авто 94“.

Чу се и алтернативно предложение цената да е 90 ст. за километър.

Данаил Папазов, бивш министър на транспорта и член на ресорната комисия, се опита да обори таксиджиите, че разбивката да разходите им не е точна.

В крайна сметка стана ясно, че работната комисия ще изчислява минималната себестойност по методология на МТ. Тя е създадена през 2013 г., но ще се използва за първи път във Варна. В София изобщо няма минимални цени за превоза на жълтите коли, казаха таксиджиите.

Те се жалваха, че карат на метан, трябва да плащат такси, социални и здравни осигуровки, имат сериозни разходи по поддръжката на автомобилите, плащат за ефира на станциите, рискуват с агресивни клиенти и прочие доводи.

3000 души няма да могат да хранят семействата си заради „схемите на двама“, а решението за 60-те стотинки „ни хвърля на кучетата“, на висок тон коментираха таксиджиите.

Те обясниха, че трябва да карат по 16 часа, за да си извадят парите за деня, а ако работят 36 часа – заспиват на волана, като ги застрашава 3600 лв. глоба.

 

В исканията на таксиметровите фирми е заложена печалба от 15 процента, която може да бъде занижена до 8-12, стана ясно по време на дебатите днес.

IMG_0161

Антон Атанасов, който е собственик на фирмата „О кей такси“ изтъкна, че с цената от 60 стотинки за километър се влиза в пряк конфликт с интересите на общинската фирма „Градски транспорт“. Своеволията на пазара щели да подкопаят общинското дружество, което ще претърпи милиони левове загуби. Като пример той даде, че четирима варненци ще се возят по евтино в едно такси, отколкото да пътуват с автобусите, би им излязло по-евтино.

IMG_0163

„Връщаме се в първобитно-общинния строй, каза собственикът на „О кей такси“, и подчерта, че за 15 години е бил на три заседания на комисията по транспорт, и то след като е бил уведомен по неофициален път. Заседанията се правели на тъмно, каза Антон Атанасов, който се оплака, че имал кредит от 15 години, теглен за бизнеса, и още не го е изплатил. „Цялата гилдия е настръхнала“, завърши изказването си той и събра аплодисментите на колегите си.

В работната група от бранша влязоха Пламен Пенев, Димчо Иванов, Димитър Христов, Милен Цеков. От общинските съветници в групата ще бъдат Димитър Карбов, Мартин Андонов, Данаил Папазов, Добромир Джиков и Тодор Балабанов.

Имената на излъчените от кмета специалисти от общинската администрация ще станат ясни утре.

Работната група има 3 дни да изчисли по методологията разходите на таксиджиите. В понеделник в 16 часа докладът й трябва да бъде представен.

По всяка вероятност минималната цена на услугите ще бъде вдигната, засега неясно с колко.