Васил Левски - Апостола

Днес отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски. По традиция центърът на всенародното поклонение е паметникът „Левски“ в столицата. На 18 февруари е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата. През 1873 г. край София е обесен Васил Левски.

Както всяка година и днес се очаква през целия ден хиляди да се поклонят на мястото, където през зимата на 1873 година е издигнато бесилото за Апостола на българската свобода.

На официалната церемония довечера слово ще произнесе президентът Румен Радев.

Васил Левски се налага в съзнанието на българския народ като най-важната и свята фигура в пантеона на българските герои. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи.

Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото „който ни освободи, той ще ни зароби“. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.

  На този ден: 1 май - Левски започва втора обиколна из България, първи брой на Ботевия "Будилник"

В цялата страна се организират възпоменателни церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски.

източник: факти.бг