Лазар Илиев

Лазар Илиев

Точно година след като бе назначен за синдик на Корпоративна търговска банка (КТБ), Лазар Илиев е подал молба за напускане, която веднага е одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщи „Капитал Daily“ в днешния си брой.

Оставката е гласувана на 2 март, по-малко от седмица след като финансовият министър Владислав Горанов препоръча на фонда да смени онези от синдиците, отговорни за грешка в списъка на вложителите в банката. В него попаднаха няколко партии и макар че неточността беше бързо коригирана, остана съмнение за достоверността на всички публикувани списъци.

След оставката на Илиев, мотиви за която не се посочват, банката в несъстоятелност остава да се представлява от другите двама синдици – счетоводителката от Троян Кристи Маринова и варненския адвокат Ангел Донов, които влязоха в банката преди пет месеца с мисия да подсилят екипа.

Отстраняването на 57-годишния Лазар Илиев, който е бивш изпълнителен директор на Централна кооперативна банка (ЦКБ), е гласувано на управителен съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките на 2 март. Законът за банковата несъстоятелност (ЗБН) изисква синдикът да остане на поста до встъпването в длъжност на негов заместник, но по информация на „Капитал“ на този етап няма да бъде търсен друг. Една от причините е, че от списъка с 32-ма икономисти и юристи, които са одобрени от Българската народна банка (БНБ) да бъдат назначавани като банкови синдици, останаха съвсем малко подходящи за казуса на КТБ.

Преди Илиев напусна назначеният заедно с него за синдик Росен Ангелчев. Той се оттегли през ноември, когато в публичното пространство се прокраднаха съмнения, че синдиците действат селективно и не атакуват последователно всички цесии и прихващания, заради които активите на КТБ се свиха, припомня изданието.

През тази седмица се очаква синдиците да излязат с прессъобщение за подготвяната продажба на Търговска банка „Виктория“ (купена от КТБ седмици пред затварянето). Както „Капитал“ съобщи, капиталът й бе увеличен, с което се осигури възможност процедурата по намиране на купувач да бъде удължена, тъй като интерес проявиха само Алексей Петров и мажоритарният собственик на „Инвест банк“ Петя Славова.

Източник: Дневник