Източник: БГНЕС

Ураганният вятър събори фасадата на мол в Благоевград.

На мястото на инцидента са пристигнали екипи на пожарната и Спешна помощ. Те проверяваха за затиснати и блокирани хора под руините.

При инцидента няма пострадали хора.

Паднала е цялата облицовка на фасадата на сградата от почти всички страни, пише bTV.

По данни на БНТ първо се е срутила цялата цялата метална обшивка на източната страна на сградата. Минути по-късно паднала и част от южната фасада.

По време на инцидента в сградата на търговския център е имало около 20 души, които са били евакуирани през кафене. Те не са пострадали, а само са се уплашили от случващото се.

Към момента центърът на Благоевград е блокиран.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че разчистването на отломките ще започне след стихването на вятъра, предаде БГНЕС.

Източник: БГНЕС

„Предприети са необходимите действия по обезопасяване на периметъра. Добрата новина е, че към момента няма пострадали хора, нямам информация за пострадали хора. Обходена е цялата сграда от служители на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, спряно е и електричеството вътре с цел безопасност“, допълни Михайлов.

Областният управител на Благоевград също така апелира хората, които са в близост до сградата да се отдръпнат, понеже съществува реална опасност от нови срутвания, а скоростта на вятъра може да отпрати срутените части в неопределена посока.

Инцидентът е станал около 18:00 часа.
Свидетели разказват, че се е усетила миризма на изгоряло, след което се е чул силен тътен и цялата фасада е паднала, информира Нова.

Мол „Ларго“ е по-големият от двата мола в областния град. Той се намира на централния площад „България“.

Сградата на бившия ГУМ беше изцяло ремонтирана през 2014 година. Тогава на фасадата беше поставена обшивка от метални светещи пана.

Днес в 23 области в страната е обявен жълт код за силни ветрове. Област Благоевград е една от тези области.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН към 18 часа скоростта на вятъра в Благоевград е около 60 км/ч.
В последните часове има и сигнали за паднали дървета, без пострадали.

Далеч по-силни пориви са регистрирани в Пазарджик, Сливен и Оряхово, където скоростта на вятъра достига до 90 км/ч.
В Пазарджик средната скорост на поривите е около 76 км/ч, с пулсации от близо 105 км/ч.