лавандулови полета

Дестилерия за преработка на лавандулов цвят, склад за подготовка на продукцията и навес в района на добричкото село Попгригорово има намерение да изгради фирма.

Предвижда се площта на дестилерията и допълнителните постройки ЕТ „Славяна Статева“ да са разположени на терен от 8 декара, пише НДТ.

Производствените параметри на дестилерията за пеработка на лавандулов цвят са 72 кубически метра за 8 часа, а добитото масло – 160 л/ 8 часа. Инсталацията ще работи средно 8 часа на ден при едносменен режим на работа.

Обработката на доставената суровина трябва да се извършва до 24 часа след пристигането й. Преработката на цялата реколта трябва да стане в рамките на 20 дни. Лавандулата се жъне само при слънчево време от 10 до 15 часа, в противен случай етеричното масло отива в корените и добивът рязко спада.

Размерът на инсталацията съответства на произвеждания от фирмата лавандулов цвят. Фирмата разполага в момента с 210 дка плоши, като на ден могат да се жънат до 20 дка. На втората година добивът е около 4,6 кубически метра от декар, т.е. 980  кубически метра собствена продукция.

  В Добрич ще се произвежда етерично масло от тамян

Общият капацитет на инсталацията за 20 дни е 1400 кубически метра. При среден добив от 13 л/дка се очаква да се получат 2730 л лавандулово масло собствено производство и 1170 л  от изкупени суровини.