Connect with us
vmpetrolium banner

България

Ще се опита ли МУЗИКАУТОР да спре MTV presents VARNA BEACH заради авторски права?

Община Варна харизва 300 000 лв. /7,5% от общите разходи/ за шоуто с MTV-отблясъци и родните светила: Дара, Тита, Криско, Павел и Венци … и не се знае кой ще плаща за авторски права

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В писмо до кмета на гр. Варна г-н Иван Портних от 22 юни 2018г. дружеството за управление на авторски права МУЗИКАУТОР е поискало информация и контакт във връзка с неизплатени права от последните години за прояви, ползващи музика в морската столица.

Излезе наяве поредната „културна“ мегаиздънка! Няма плащания от община Варна за следните събития:
– Варна – младежка европейска столица на културата 2016 и 2017 година
– MTV presents Varna Beach 2017
– Новогодишни концерти 2016 и 2017 година
– Концерти за деня на Варна – 15 август 2016 и 2017 година
– Майски хоров конкурс
– Европейски Музикален Фестивал
– Варненски карнавал и т.н.

Всяка година МУЗИКАУТОР сключва договори с общината за Международния музикален фестивал „Варненско лято”. Към него се включва и Джаз фест „Варненско лято”.

Отчисленията за МУЗИКАУТОР са повече от символични:
• За 2016 година – 609,80 лв. без ДДС;
• За 2017 година – 609,66 лв. без ДДС.

През 2016 година към договора за ММФ „Варненско лято”, чрез анекс се лицензират/договорени/ и всички останали събития, организирани от Община Варна. НО информация за концерти и събития извън рамките на международния фестивал не е постъпила в дружеството и съответно няма плащания. 

А към „Профон“/дружеството защитаващо изпълнителските и продуцентските права/ равносметката е още по-трагична – НУЛА ЛЕВА!

Припомняме, че с гласуваните промени в Закона за авторско право и сродните му права залите носят солидарна отговорност при провеждане на концерти, ако не изискват документ/доказателство за уредени авторски права, както и предоставянето на сетлист 3 дни преди събитието от страна на организатора.

Също така припомняме, че в началото на лятото община Русе отмени концерта на Ал ди Меола заради липса на музикален лиценз от страна на организатор, но тамошната община не беше съорганизатор.

„Никой не го е еня, дори и администрацията, че има закон за авторски и сродни права. Още по-безумното е, че според новия закон за авторско право общините ще следят за неговото прилагане, а се оказва, че те самите не го спазват“, сподели преди време в социалната мрежа г-н Доно Цветков.

ОЩЕ ОТ ВАРНА

Кръстовища във Варна незаконно накичени с рекламни винили! Общинарите нехаят!

 

Click to comment

Вашият коментар

Advertisement
Connect
Абонамент по имейл