Получих уверение, че от Българския фармацевтичен съюз (БФС) могат да вразумят клиентите да не купуват повече опаковки лекарства. Това каза началникът на оперативния щаб за справяне с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг

От Ръководството на БФС ме увериха, че фармацевтите изпълняват добросъвестно задълженията си. Те са излезли с няколко предложения – рецептурната книжка да се признава като рецепта в този момент и за в бъдеще. Бих подкрепил такова предложение, ще проведем разговори, каза проф. Мутафчийски.

Целта на срещата между оперативния щаб и Съюза на фармацевтите бе да се постигне договореност хората да не изкупуват наличните лекарства.

„Проверките в нормална ситуация са нормален начин да се контролира дейността. Получих уверения, че ще отправят апел към членовете си да вразумяват гражданите, където е възможно. Да кажат – това не ви е необходимо. Не бива да се злоупотребява и да се стигне до дефицит“, каза Мутафчийски.

Друго предложение от фармацевтите е виртуална рецепта с мобилна комуникация, но той е скептичен дали възрастното население може да се справи.

Във ВМА отдавна преминахме на генерично заместване на всички продукти, прекалено луксозно и скъпо е да се купуват оригинални продукти, каза ген. Мутафчийски. Във ВМА под 10% са оригиналните лекарства, каза той.

Относно идеята лекарствата, отпускани по Здравна каса да бъдат издавани само по рецептурни книжки, този разговор може да бъде проведен и да се вземе решение. Хронично болни, които се изписват с комисии. Протоколите да важат за повече от 1 месец – не знам дали ще се приеме занапред, каза началникът на оперативния щаб за справяне с коронавируса.

Според ген. Венцислав Мутафчийски не можело да се смята, че фармацевтите в аптеките са на първа линия в борбата с коронавируса. Той даде пример, че в болницата, ръководена от него всичко се пакетира предварително и се пренася до входа на болницата.