Шефът на ГДБОП се похвали с 612 задържани

По версията за отвличането на Адриан Златков заради неплатеното ДДС, се работи от самото начало, но се работи и по други линии. Това съобщи Ивайло Спиридонов – директор на ГДБОП в сутрешния блок на bTV.

Той не пожела да коментира конкретни факти и дали това е нова група за отвличания или някоя от старите, важно било да се разкрие престъплението. В началото бащата на Адриан е съдействал на органите на МВР, но в последствие е тръгнал в друга посока, обясни Спиридонов.

Относно проведените операции на ГДБОП , Спиридонов уточни, че са между 4 и 5 на седмица и случаят във Враца не е извънреден. Там е елиминирана група, която е тормозила целият район. Тя била свързана с изнудване, палежи, наркотици. Така известният като Кица е вече е ареста. Оперативната работа по неговата група е от 2015г. По време на тази работа не са установени държавни служители, които да ги подпомагат.

В Северозапада имало групи като тази на Ценко Чоков, която е елиминирана.

Антимафиотът уточни, че в момента има малки групи в областните градове и села, които са се профилирали в една или друга дейност. Те нямали обаче централизация на високо ниво.

„За заловените при операция на ГДБОП, известни като Турчина и Плякания, Спиридонов заяви, че са задържани доста пъти, но след това са пускани от правораздавателните органи. Ние установяваме такива лица, събираме доказателства и ги задържаме. Съдът преценява дали са събрани такива доказателства“, добави той.

Досъдебните производства през 2017 г. са най-много за последните 10 г. Тази година има 612 лица с повдигнати обвинени. Най-много неутрализирани групи са свързани с наркопазара, става ясно още от думите на Спиридонов.

Съставът на ГДБОП е намален с 30%.

Спиридонов коментира и нашумял в последно време случай за измама в социалните мрежи от профил с име Александър Николов. От този профил са се предлагали евтини самолетни билети и са събирани лични данни, с които в последствие са източвани кредитни карти. Лицето е установено, събират се материали да се докладват на прокуратурата. Има измамени много хора, в това число и журналисти, купували билети през лицето.

„Все по-изобретателни стават групите, които разбиват банкомати. Това е един от способите за разбиването им, чрез взрив“, завърши той и уточни, че се наблюдават тези групи и начините им на действие.

Информация от news.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар