Прокуратурата ще бъде сезирана за ограничаване на достъпа към плажовете на Русалка с платена бариера, съобщават от Министерството на туризма, цитирани от Дарик.

За ситуацията има сигнали в публичното пространство.

Министърът Николина Ангелкова е разпоредила компетентните органи да проверят дали са правомерни загражданията и кой ги е поставил с цел да ограничи достъпа към ивицата.

Плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван.

Общините са длъжни да осигурят свободен и безплатен пешеходен достъп на гражданите до плажа.

Министерството на туризма отново изпрати писмо до кмета на Община Каварна Нина Ставрева, в което се изисква местната власт да организира изпълнението на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за осигуряване на свободен и безплатен достъп до морски плажове „Русалка – малък плаж“, „Русалка – голям плаж“, „Русалка – Хелинга“, „Русалка – Каяк“, „Русалка – централен“, „Русалка – Бейби плаж“ и да уведоми Министерството за резултата.

  Повече от 2 милиона туристи са посетили България за първите пет месеца

По повод на постъпвали жалби от граждани Министерството на туризма и преди е извършвало проверки и е изпращало писма до кмета на Община Каварна, на чиято територия се намират плажовете, както и до областния управител на Добрич Красимир Кирилов, с които ги информира за оплакванията на граждани и се изисква предприемане на действия по компетентност.

Плажовете на Русалка са неохраняеми. Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за неохраняемите плажове следва да се грижат областните управители и в техните правомощия е да предприемат мерки срещу всички нарушения по тези ивици до влизането в сила на новия ЗУЧК.