Земетресение

Земетресението край Самоков е странно по няколко причини. Става на място, където е странно да става. Това е най-устойчивото място в България – едни от най-старите скали, които се разкриват. Това каза пред Нова телевизия, цитиран от Марица, сеизмологът проф. Бойко Рангелов във връзка със снощното земетресение край Самоков, което беше усетено в половин България.

„Другата странност е, че усещането за този трус в тези разстояния би трябвало да е малко по-силно. Оказва се, че е слабичко усещането“, добави той.

За сметка на това е усетено на много голяма площ. Което не е нормално за земетресение с такава сила и такава дълбочина.

„Другото странно е за тези звуци, които хората са чули. Обикновено се генерират при такива твърди скали и на неголяма дълбочина“, обясни експертът.

„Чува се тътен, който е ефект от това счупване, условно, на скалите“, допълни той.

Според проф. Рангелов, активизацията е още от началото на месеца: „Има няколко трусчета с магнитуд 2-2,5, разположени в една линия малко по на юг“.

  Слаб земен трус бе усетен край Якоруда тази сутрин

Той смята, че вероятно можем да сме спокойни за бъдещи земетресения. Там сериозни разломи няма. Според него няма връзка със разлома в района на Крупник и Кресна, където е имало силни земетресения.

„Другото странно за това събитие е, че няма афтършоци. Нормалният процес е при земетресение с такъв магнитуд да има последващи по-слаби трусове“, посочи проф. Рангелов.

Той увери, че родните сеизмолози имат една от най-съвършените мрежи за следене на сеизмична активност.

„В момента разработваме една широка концепция за земетръсната безопасност на град София. оказва се, че София както и другите големи градове – Пловдив, Варна, Русе, се намират в доста лоши грунтови условия. Дори едни по-слаби трусове биха имали значителни ефекти върху построеното. Слаб трус би се усетил по-силно“, обясни той сеизмологът.

По думите му, сградите в София са строени да издържат на земетресение със сила до 9 степен по Рихтер.