Бойко Борисов

Създаването на държавен ВиК холдинг одобри правителството в началото на днешното си заседание. Новата фирма ще обедини всички водни дружества с държавно участие, докладва регионалната министърка Петя Аврамова, цитирана от Марица.

Холдингът, който ще е под нейно управление, трябва да подобри управлението на ВиК дружествата, обясни Аврамова. Той ще определя и надзирава инвестициите им, но няма да възлага обществени поръчки заради правилата за достъп до еврофондовете за околна среда.

За учредяването се отпускат 1 млрд. лв. на МРРБ от бюджета за 2020 година.

Създаването на ВиК холдингът трябва да попречи на възникването на проблеми с водата като в Перник, стана ясно от изказване на икономическия министър Емил Караниколов.

Досега много градове умишлено не желаеха да правят водни проекти, заяви и премиерът Бойко Борисов.

До следващата сряда да бъде подготвен мораториум върху износа на питейна вода и да се ограничи подаването на вода към водноелектрическите централи, нареди още той.

Дали обаче този холдинг няма да „открие“, че трябва да се влагат твърде много средства в подобрянаето на ВиК инфраструктурата в страната, с които не разполага? И в крайна сметка, дали същият този холдинг няма да реши да търси „инвеститор“, на когото да предостави концесия върху всички води в България…?

  Наводнение във Варна, гражданството джапа босо през реки от вода