Саудитска Арабия разреши ходенето на кино след 35-годишна забрана

След като на жените в Саудитска Арабия им бе позволено да шофират и да посещават спортни събития, сега страната се готви за нова революционна стъпка. 35-годишна забрана за посещаване на киносалони ще бъде отменена официално от март 2018 г. Новината бе съобщена от правителството.

В мюсюлманската страна започва процес по лицензиране на киносалоните, за да могат да посрещнат своите първи посетители през пролетта. Последните зали за прожектиране на филми са затворили врати преди повече от три десетилетия. Тогава прекарването на час или два в едно помещение се е смятало за „покана за смесване на половете“.

Освен към световното кино, Саудитска Арабия ще стане приветлива и за концерти, комедийни шоу програми и други подобни културни събития. Смята се, че с премахването на забраните ще се отвори и развие един нов икономически сектор, който ще доведе до повече позитиви, отколкото негативи, пише reuters.com.

Връщането на гражданите на мюсюлманската страна в киносалоните е поредният акт на модернизация на обществото, предприет от 32-годишния наследник на короната принц Мохамед бил Салман. Разбира се, премахването на един забрани върви ръка за ръка с поставянето на други.

Филмите, които ще бъдат прожектирани пред широка публика и на голям екран, ще бъдат внимателно селектирани и цензурирани. Така ще се гарантира невъзможността за прокламиране на идеи и ценности, които не кореспондират с общоприетите в Саудитска Арабия. Конкретни рамки за рестрикциите все още не са оповестени, а и най-вероятно няма да бъдат.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар