Плажовете „Карадере”, „Иракли” и „Корал” и няма да бъдат отдавани на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва търговска или стопанска дейност.

Това предложение са внесли ГЕРБ и Реформаторския блок между първо и второ гласуване на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, обяви в парламента депутатът Ирена Коцева.

С предложението се създава и понятие „морски плажове за природосъобразен туризъм“. Според председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски с предложенията се цели съхранение на естественото състояние, запазване на екосистемите и недопускане на стопанска и търговска дейност.

Предложенията са съгласувани с Министерството на туризма и с Министерството на регионалното развитие, предстои да бъдат разгледани на заседание на регионалната комисия и след това да влязат в пленарна зала.

Досега в закона „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена“, „Елените“, „Слънчев бряг“, „Дюни“ и „Международен младежки център – Приморско“ бяха определени като „селищни образувания с национално значение.“

С предложените промени те вече ще са „национални курорти“ и минават под контрола на туристическото министерство. В гласувания на първо четене законопроект те бяха единствените, които бяха оставени на регионалното министерство.

24 часа бг