Македония се бори за високия пост на генерален секретар на ООН с кандидатурата на дипломата Сърджан Асан Керим. Правителството на Никола Груевски номинира Керим през 2015 г., а официално кандидатурата му беше обявена пред ООН през януари тази година.

„Заради неговото познаване на глобалните процеси и квалификацията му и особено заради широкото одобрение, на което се радва след председателството му на Общото събрание на ООН, правителството вярва, че Сърджан Керим покрива необходимите изисквания“, подчертава Скопие в своето становище.

Министър на икономическите отношения на югославска Македония до 1989 г., посланик на Македония в Германия, Швейцария и Лихтенщайн, дълъг стаж изграждането на многостранните дипломатически отношения на Скопие, той участва и в преговорите за сключване на Споразумение и асоцииране между Югославия и Македония.

Той е министър на външните работи по времето, когато Македония подписва и Споразумението за асоцииране и стабилизиране с ЕС (инструментът на Брюксел за интеграция на държавите от бивша Югославия). Председателства Процеса за сътрудничество в югоизточна Европа – българска инициатива за политически диалог в региона с участието на 13 държави.

  ООН се готви да узакони сексуалността и репродуктивността от 10 годишна възраст

Кариерата му в ООН включва постовете на постоянен представител на Македония в организацията, зам.-председател през 2002 г. на Международната конференция на ООН за финансиране на развитието (форум на високо равнище, занимаващ се в въпросите за глобалното партньорство и устойчивото развитие, насърчаването на търговията, финансовата помощ, дълговите облекчения и изграждането на институции в развиващите се държави). По това време той е и зам.-председател на Срещата на върха за устойчиво развитие в Йоханесбург, на която е подписано споразумението на ООН за възстановяване на изчерпаните риболовни басейни.

От 2007 до 2008 г. той е председател на 62-та сесия на Общото събрание на ООН и е работил по темите за климатичните промени, развитието, прилагането на световната стратегия за борба с тероризма и др. Продължава кариерата си в ООН като специален пратеник на генералния секретар на ООН за климатичните промени.

В частния сектор е заемал високи постове в Copechim-France – компания, търгуваща с петрол и петролни продукти, в австрийската WAZ Media Group и Media Print Macedonia (притежаваща македонските „Утрински вестник“, „Дневник“, „Телеграф“ и др.), до 2007 е председател на Македонско-германската икономическа асоциация. До днес Керим е част от управлението на македонската медийна група, а местните медии го наричат „пръв човек на трите ежедневника“.

  "Гардиън": Ирина Бокова става зам.-генерален секретар на ООН!

67-годишният кандидат на Македония е роден в Скопие, учи в католическо училище в Мюнхен и след това завършва гимназия в Белград. Отново в сръбската столица се дипломира като икономист и защитава докторат по международна икономика. Керим е мюсюлманин от турски произход. Има три деца и двама внуци.

Сърджан Керим е икономика в Белград, Хамбург и Ню Йорк и има 11 издадени книги в областта на международната политика, икономика и младежта. Написал е и стихосбирка, освен това се занимава и с фотография.

Обича футбола и е бил член на управителния съвет на „Цървена звезда“ Белград.

„Сърджан Керим се смята за дипломат от кариерата, но все пак неговото има беше свързано със скандал с пари, скрити в бутилка. Преди няколко години шофьорът му беше заловен на унгарската митница със 750 000 евро, скрити в бутилка“, пише македонският „24 вести“.

Смята се, че парите са принадлежали на Media Print Macedonia, a шофьорът, Душан Огняновски, е настоял, че е искал да ги инвестира във Виена.

  ООН прие резолюция срещу израелското заселничество на палестинска територия

Македонските финансови власти започват разследване, но впоследствие го спират, защото не откриват „нищо подозрително“.

Македонските медии напомнят, че няма шанс Белград да подкрепи кандидатура на Македония, Черна гора или Хърватия, според изказвания на външния министър на Сърбия Ивица Дачич.

Дневник