РЗИ предупреждава за опасност от малария у нас

Министерство на здравеопазването
Рискът идва заради мигрантския поток и нашествието на комари от род Anopheles
Лекарите в Пловдив са предупредени да внимават за евентуални случаи на малария в града, пише Марица.бг. Дори при най-малкото съмнение те трябва да изпратят бързо известие до Регионалната здравна инспекция. Препоръките са от страна на РЗИ и се мотивират със засиления мигрантски поток от страни с масово разпространение на малария, които създават риск от възстановяване на местната трансмисия.

От инспекцията припомнят, че през 2016 г. са регистрирани 28 случая на малария. Диагнозата е доказана при 9 български граждани, от които един починал, 17 бежанци и двама други чужденци.

„С настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври, се повишава рискът за заразяване на комарите от род Anopheles и възникването на местни случаи на малария“, посочват от РЗИ. От там обясняват, че маларията е сериозен медицински и социален проблем за редица страни поради факта, че често завършва летално при закъсняла диагноза и лечение.

  Министър Москов предприе още реформи в здравеопазването

Общопрактикуващите лекари в Пловдив са задължени да осигурят своевременно изследване на хората, съобщили, че са пристигнали от маларийни райони, като целта е недопускане на местно разпространение на заболяването. При евентуална поява на заболели от малария в града те ще бъдат поети за лечение от Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Свети Георги”.

Пред „Марица“ началникът на клиниката проф. д-р Марияна Стойчева успокои, че до момента няма болни от малария.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар