Русия се обяви срещу агресивните и едностранни действия на САЩ

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Русия се обяви против агресивните и едностранни действия на САЩ по отношение на Сирия и Северна Корея дори обвини Вашингтон, че може би с цел възпрепятства опитите за мир. Изявлението направи руският външен министър Сергей Лавров след срещата си с колегата си от Сенегал.

Двете страни обсъдиха растящата терористична заплаха в Африка и като цяло.

„Отново заявяваме, че е необходимо обединяване на усилията на цялата международна общност в борбата срещу това универсално зло, както руският президент Владимир Путин каза преди 18 месеца в обръщение към Общото събрание на ООН, поясни Лавров.

Според руския топ дипломат обаче всички тези стъпки трябва да бъдат правени на базата на международното право и Хартата на ООН.

„В този контекст ние обсъдихме незаконните и агресивни действия на американската авиация, при които удариха военновъздушна база в Сирия, което само усложнява и пречи, може би с цел, за намиране на политическо решение, изтъкна Лавров.

Външният министър каза още, че Москва не приема „безразсъдните“ ядрени и ракетни действия на Пхенян, но в същото време призовава Вашингтон да се въздържа от едностранни действия.

  Лавров с важна информация за бойния арсенал на Русия

„Не приемаме безразсъдните ядрени и ракетни действия на Пхенян, които са в нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН, но това не означава, че е възможно да се нарушава международното право по същия начин с използване на сила“, изтъкна той.

Много се надявам, че няма да има едностранни действия като тези, които видяхме в Сирия, добави Лавров.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар