Най-новите си военни роботи показа Русия по време на първата военно-научна конференция на тема „Роботизацията на Въоръжените сили на Руската федерация“, която се проведе в парк „Патриот“ в град Кубинка.

Изложението включва и машини на въоръжение, и такива, които са в процес на разработка, предава tvzvezda.ru, цитиран от Труд.

Съвременните бойни роботи могат да изпълняват голям спектър от задачи, като се започне от разузнаване и доставки на товари, и се завърши с унищожаването на бронирана противникова техника и разминиране на минни полета.

Бойните роботи могат и да патрулират из местности, както и да провеждат спасителни работи при разрушения, да провеждат мониторинг над местности в случай на радиоактивна зараза и много други. От 2011 г. насам количеството на наземните роботи в руската армия е нараснало три пъти, морските – четири пъти, а безпилотните летателни апарати – повече от девет пъти.

Конференцията събра около 500 представители на военно-промишления комплекс, в това число и ръководителя на състава на ВС на РФ, представители на Военно-промишления комплекс, силовите структури и ведомствата, Руската академия на науките, водещи предприятия от промишлеността, научно-изследователски организации и инженери.