Поредният инцидент с руски боен самолет и ответната мярка с привеждането на турските ВВС в пълна бойна готовност могат да имат непредсказуеми последици за мира. Това заяви експертът Александър Голц. Макар да е очевидно, че НАТО няма да започне световна война нито заради Турция, нито заради Сирия, нарасналото напрежение в отношенията между Москва и Анкара е изключително опасно, смята руският военен експерт и журналист Александър Голц.

В интервю за ДВ на тема новият инцидент с руски самолет над Турция той подчерта, че нито една от страните няма гаранция, че в случай на нова ескалация на конфликта, той ще бъде удържан в локални граници. „Русия и Турция днес се намират на ръба на войната“, отбеляза експертът. Особена тревога буди фактът, че от вчера е обявен „оранжев“ код на тревога в турските военновъздушни бази. Турската бойна авиация е приведена в пълна бойна готовност и нейните летци имат право да откриват огън без предварително съгласуване с командването.

„Ние се намираме на прага на локален руско-турски военен конфликт“, твърди Голц. „Опасността е, че при по-нататъшна ескалация едва ли конфликтът ще бъде удържан в локални граници“. А имаше ли нарушение на въздушното пространство? Според Александър Голц за момента не може да се твърди със сигурност, че руският Су-34 е нарушил въздушното пространство на Турция.

„Двете страни – както руснаците, така и турците – смятат за правилно да подправят фактите, които не се вписват в тяхната концепция. Докато няма резултати от независима експертиза, никой не може да каже, дали руският самолет наистина е навлязъл в небето над Турция“, отбеляза той.

Според него Вашингтон е изцяло на страната на Анкара. „НАТО и САЩ, за разлика от ноемврийския инцидент, реагираха сега много по-остро, тяхната подкрепа за Турция е очевидна. Анкара явно е работила със съюзниците и е успяла да ги консолидира“, заяви Голц. Експертът допуска, че последния инцидент може да е бил и случайност, но не изключва и вариантът руснаците да дразнят турците. Все пак Голц е убеден, че Москва не иска да започва конфликт в Черно море. /БГНЕС
Снимка – samoletenbilet.chek