Студенти от Русенския университет /РУ/ ще подпомогнат издаването на сканирано копие на уникален комикс по романа „Под игото“ на Иван Вазов с пари от събраните 700 кг. пластмаса в кампанията за рециклиране на капачки на фирма „Епо Нова България“. Това съобщиха от Студентския съвет на РУ, пише „Дунав мост“

Бъдещите висшисти застават зад каузата с директора на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в крайдунавския град Теодора Евтимова, след като проследяват интересната история на комикса.

Той е публикуван в парижкия вестник „L’Humanite dimanche“ през 1880 г. За проучването им помага русенският клуб „Комикси“ на Стоян Стоянов – Комитски. Оригиналът на изданието се пази в музея на вестника, откъдето ще изпратят материали как е издадена рядката версия на „Под игото“.

Студентите се увличат от екоинициативата покрай колегите им във факултет Бизнес и мениджмънт и Аграрно-индустиралния факултет, които изработват плакати и специални съдове за капачките. Стотиците килограми са събрани за 7 месеца и носят на ентусиастите допълнителна финансова подкрепа.