Фалшификаторът Иван Богоев

Подсъдима е за укриването на заготовки за печати с изписан текст “Варненски свободен университет Варна Черноризец Храбър”, “МОН Министерство на образованието и науката”, “Перфект такси ООД Пловдив”, “Автотранс 2000 ученици Пловдив ООД”

Правнучка през доста поколения на прочутия пловдивски банкер Елиезер Калев и далечна родственица на Соломон Паси се оказа младата жена, въртяла печатница за подправени документи в компанията на мастития фалшификатор Иван Богоев.

Двамата бяха арестувани в края на август 2015 г. и в момента са подсъдими за укриването на заготовки за печати с изписан текст “Варненски свободен университет Варна Черноризец Храбър”, “МОН Министерство на образованието и науката”, “Перфект такси ООД Пловдив”, “Автотранс 2000 ученици Пловдив ООД”.

Другото обвинение е, че у тях са намерени две фалшиви дипломи за средно образование, 3 свидетелства за водач, превозващ опасни товари, лични карти и др. По делото трябва да бъдат разпитани 36 свидетели, но и вчера то беше отложено, защото Богоев постъпил в болница „Св. Пантелеймон” заради проблеми с камъни в бъбреците.

  Терористи използвали паспорти, фалшифицирани в България

Богоев е печатарят, хванат през 2001 г. да произвежда фалшива валута в сградата на Военната прокуратура. Той беше осъден на 13 години затвор и беше освободен предсрочно през 2010 г. 5 години по-късно стана ясно, че той е пренасочил бизнеса от фалшивите пари към подправените документи. Анна Калева му е помагала с уменията си на графичен дизайнер. Втората печатница беше на ул. „Розова долина“.

Елиезер Калев е банкер, живял в Пловдив по време на Възраждането, който помагал на бедните и на борците за свобода. Той е бил близък съратник на Апостола Левски. Неговото име и до днес носи улица в близост до родния му дом на Орта Мезар.

Източник: Марица.бг