Семейство

Родители ще излязат на мирен протест против Стратегията за детето 2019-2030. Демонстрацията ще се проведе на днес, на 11 май, от 17.30 часа пред сградата на Община Варна, информира Дарик.

Събитието в морската столица е част от национални протести, които ще се състоят в събота в още 20 града на страната, сред които София, Пловдив, Шумен, Силистра, Русе, Бургас, Стара Загора и други. Те са инициирани в националната Фейбсук група „НЕ на Стратегията на детето 2019-2030”.

Документът е спрян за работа, но все още неотхвърлен. При приемане и прилагане Стратегията за детето би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло, смятат противопоставящите й се варненски родители.

Стратегията е написана в разрез с основния закон на република България – Конституцията, около нередностите в действията на социалните служби при извеждане на деца от семейната им среда, около провеждането на антисемейни и антибългарски политики под влияние на чужди интереси.

  Трети национален протест за правата на хората с увреждания ще се състои в столицата
 „Не сме толкова зрели, да за приложим една толкова либерална стратегия. Нашето общество не е стигнало до такъв момент, в който да кажем, че обективно ще има едни организации, които ще се грижат наистина за детето”, смята адвокат Петър Николов. Според него, приемането на Стратегията ще доведе до лавина от дела.

Организаторите на варненския протест заявиха, че са родители, които не са обвързани политически. Държат обаче всички политически сили да кажат какво е отношението им към стратегията и към промените за Закона за закрила на детето и как виждат решаването на проблемите чрез Стратегията на детето 2019-2030, отбеляза Павлина Тодорова.

  Бащи излязоха на протест с искане за споделено родителство