Пари Евро

Плъзналата епидемия от коронавируса е на път да ускори края на хартиените банкноти.  Тази прогноза направи известният американски икономист Ричард Ран, добре познат у нас от годините на прехода, пише Марица.

78-годишният едноок професор твърди, че неминуемият залез на хартиените пари ще бъде ускорен от пандемията и до година-две те ще изчезнат като телефоните с шайбите.

Заради заразата властите в Китай, откъдето тръгна епидемията, спешно се заеха да печатат нови пари и да вадят от обръщение наличните.

Целта е да се намали риска от пренасяне на коронавируса от банкнотите.

Народната банка на Китай въведе изключително строги правила по отношение на хартиените юани, които се дезинфекцират с ултравиолетова светлина, след което една седмица се държат на сухо и проветриво място, преди да се върнат в обръщение.

Според Ран този твърде скъп и трудоемък процес ще доведе до там, че себестойността на банкнотите ще надхвърли номинала и ще ги направи икономически неефективни.

  78 убити и 500 ранени след бури и ураган в Китай

От началото на епидемията в Китай са отпечатали 600 000 000 000 юана, за да заменят потенциално контаминираните купюри. „Изследване на калифорнийския университет показва, че 90% от еднодоларовите банкноти носят зловредни бактерии.

Швейцарският държавен институт пък доказа през 2002 г., че вирусът на птичия грип издържа до 2 седмици върху франковете. Време да сложим край на това безумие в 21-и век. Разплащането на ръка е не само икономически ефективно, но и опасно за здравето“, твърди Ран пред списание „Нешънъл Интерест“.

В Китай живее 35% от икономически активното население на света, но 69% от разплащанията са кешови. Според Ричард Ран коронавирусът светкавично ще обърне тази тенденция. А щом азиатската крепост на хартиените пари падне, те може да изчезнат за не повече от година.

Подобни прогнози се появяват периодично, споровете са само кога това ще се случи.