Решено: Всички стари касови апарати ще се сменят – иначе глоба 10 000 лв.

Парламентът реши чрез промени в Закона за митниците и за ДДС на второ четене да бъдат сменени всички касови апарати, които имат стар софтуер, който не отговаря на изискванията.

Националната агенция по приходите (НАП) ще създаде електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти и бизнесът ще е длъжен да използва в търговските си обекти само включения в списъка софтуер, предава „Флагман“.

Промяната засяга изцяло малкия и средния бизнес – ресторанти, магазини, бакалии.

От своя страна производителите и разпространителите на софтуер трябва да декларират в НАП, че софтуерът отговаря на изискванията. Ще се декларира и това, че софтуерът не може да променя, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи.

Ако собствениците на обектите използват нерегистриран софтуер – глобата за физически лица, които не са търговци, ще е от 1000 до 3000 лева, за юридическите лица и едноличните търговци – от 5000 до 10 000 лева. При повторно нарушение глобите се удвояват.

Смяната на софтуера на касовите апарати предизвика скандал в парламента. Страните са две – на управляващи ГЕРБ и опозиция БСП, които са на коренно противоположни мнения.

БСП са категорични, че от тази промяна се облагодетелстват 4-5 фирми, а това ще удари сериозно малкия и средния бизнес и ще му струва 250 млн.лв. Драгомир Стойнев от левицата е категоричен, че ще навреди и на работата на лекарите, тъй като и те са длъжни да подменят касовите си апарати, ако не отговарят на изискванията.

В знак на протест БСП напусна залата, поради което се наложи да бъде направена проверка на депутатите за наличие на кворум. С ДПС кворумът бе осигурен, а законът гласуван и приет.

ГЕРБ веднага опровергаха информацията, казана от БСП. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че популизмът на БСП взема връх и че това е реалната борба със сивата икономика.

Стоянова добави, че при проверките на НАП са констатирани много случаи, според които се извършват манипулации, особено за това, че от сегашните софтуери изчезват данни.
Това е начинът да изсветлим икономиката – категорична е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й голяма част от бизнеса ще са доволни, тъй като не могат да работят нормално заради манипулациите на другите.
Тя е категорична, че касови апарати се произвеждат от лицензирани фирми, а всеки, който иска, може да си внесе касов апарат, стига да отговаря на софтуера и не знае какви са тези фирми, а общува с тяхната асоциация.
Това са технологиите, каза още Менда Стоянова.

Относно личните лекари председателят на бюджетната комисия каза, че над 50% от проверките на НАП показали, че не се отчитат прегледите, а парите отивали в джоба на лекарите. Това няма как да рефлектира върху пациентите, а просто лекарят трябва да си отчете прегледа, а не да влезе в техния джоб.

Един касов апарат струва между 100 и 150 лв. – каза Менда Стоянова и обясни, че всеки трябва да си ъпдейтне касовия апарат, ако е стар.

На подмяна няма да подлежат всички касови апарати, а само по-старите от 10 години. Не всеки касов апарат ще трябва да бъде сменен, на по-новите касови апарати ще трябва да бъде сменена само фискалната памет.

На въпрос на Флагман правени ли са разчети и колко ще излезе това Менда Стоянова отговори, че не може да се каже, защото не е необходимо да се сумират всички касови апарати.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар