Ловеч

Паметниците на хълма Стратеш в Ловеч, посветени на руските воини и българските опълченци, загинали за освобождението на страната ни по време на Руско-турската освободителна война, ще бъдат реновирани със средства на Руската федерация

 Инициативата е на Русия и е предложена на кмета на Ловеч Корнелия Маринова от Максим Ардеев и Михаил Бобер от посолството на голямата държава, уточни градоначалникът.

В разговор е обсъдено как да бъдат обновени и укрепени паметниците, които са повече от десет. Ангажиментът на община Ловеч е да се погрижи за прилежащите площи – благоустрояване, ремонт на липсващи стъпала, оградни пана, парапети, почистване от храсти и т.н.
За обновяването ще бъде изготвен и план за действие с конкретни срокове, като до 22 август, когато Ловеч ще отбележи 140-годишнината от освобождението си, работите ще бъдат приключени.

Хората от руското посолство отправят и една молба към ловчалии – ако имат информация къде на други места в общината има могили на загинали руски и съветски воини, да я предоставят, защото искат да се погрижат и за тях.

  Уникален паметник се появи в центъра на Варна

Източник: Дарик