Месоядно Растение

Сарацения

Отглеждани вкъщи, те могат да ви отърват от мухи, комари, оси, всякакви буболечки и дори гризачи

Напоследък атрактивните насекомоядни растения добиха популярност и като декоративни цветя, отглеждани вкъщи. Така те от една страна ще разкрасят обстановката, а от друга ще бъдат и полезни, като ви отърват от досадните мухи, комари и всякакви заблудени буболечки, намерили приют в някой ъгъл на вашия дом.

Важно! При купуване на такова растение не бързайте да го храните с насекоми, за да видите как отваря капаните си! Така то ще изхаби много енергия и поставено в стайни условия, това може да е фатално за него. Оставете го да се адаптира и само да улови своята плячка. Растенията от този вид са топлолюбиви, но не обичат прякото слънце. Поливайте не директно, а в чинийката под саксията, и не оставяйте да заседява вода повече от 2-3 дни.

Венерина Мухоловка

Венерина мухоловка

По-голямата част от хищните растителни видове обитават блатисти, мочурливи терени, дъждовни тропически гори или малки сладководни басейни. Тези местности са бедни на фосфорни и особено на азотни соли, затова растенията са развили способността да си похапват и… насекоми. Чрез тях те си набавят необходимите важни микроелементи.

  БИО препаратът от коприва - мощна домашна формула за торене и защита от вредители

Тези цветя изпускат миризливи секрети и са обагрени в ярки и привлекателни цветове, с които лесно подмамват жертвите си. Растенията са примамливо нашарени в богата гама от червени, зелени, жълтокафяви нюанси, а петната и жилките са в розов и тъмновиолетов цвят. Когато пленникът попадне върху изкусителните „капани“, те се затварят и бавно унищожават жертвата си. Погълнатото насекомо попада в сок, който е силно отровен. Растението се нахранва, като изсмуква вътрешностите му и ги разгражда. В продължение на 6-8 часа насекомото е изцяло смляно…

В природата се срещат повече от 500 вида месоядни растения. Те хващат плячката си с власинки или фуниеобразни капани и чрез пипала. Изяждат месото и изпиват кръвта с ластарите си, а оставят скелета.

Месоядно

Сарацения

Най-известните насекомоядни растения са представителите на семейство Канички – (Nepenthaceae), което включва около 70 вида, растящи в Северна Австралия, Индонезия, Мадагаскар, Шри Ланка и най-много в Югоизточна Азия – полуостров Калимантан. Най-впечатляващото при тях е метаморфозата на листа.
В началото има видоизменена широка зелена листна дръжка. Същинският лист понякога надхвърля 3 кг. Формата му е променена неузнаваемо до красиви канички-гърненца, разположени с отвора нагоре. На дължина достига от около 2,5 до 50 см. При някои канички по периферията на отвора им се образуват остри назъбвания и твърди власинки, насочени навън. Така те са защитени от птици, влечуги и гризачи. Насекомите обаче за тях са лесна плячка. Попаднат ли вeднъж там, да излязат е невъзможно.

  Основи на събирането на билки

При други видове от отвора надолу се образува участък от восъчен налеп, който е толкова хлъзгав, че дори най-пъргавите инсекти не успяват да се задържат и се свличат на дъното на каничката. Гъстата ензимна течност разлага белтъчните вещества на вече удавените насекоми…

Цялата статия прочетете в „Дума“ ТУК