Районна прокуратура гр. Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност – престъпление по чл. 162 ал. 1 от НК.

На 05.06.2019г. в ОДМВР- Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща на 06.06.2019г. в гр. Кюстендил, ул. „Търговска“ № 13, от името на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство.

В рамките на разследването са извършени 4 огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

  105-годишната секретарка на Гьобелс: Те бяха толкова добри (видео)

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил е забранено.

Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила разрешение от Районен съд – Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адреса за кореспонденция на читалище „Зора“. Към момента се извършват действия по претърсване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП – Кюстендил ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй – престъпление по чл. 108 ал.1 от НК и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура.