„Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда”. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на обвиненията в намеса в съдебната власт, които получи от премиера Бойко Борисов, съобщава „Фокус“.

Държавният глава заяви, че се създава „изкуствена драма“ по повод консултациите, които той провежда с представители на съдебната власт. Според него те идват в отговор на „обществените очаквания за ясни критерии“ при избора на нов главен прокурор.

„Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона”, каза още Радев.

От началото на седмицата президентът проведе консултации за избора на нов главен прокурор с настоящия главен обвинител Сотир Цацаров, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, председседателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Румен Радев коментира и темата за избор на нов изтребител за армията. Той заяви, че в този проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги, а с реални аргументи“. Според него от правителството и Народното събрание са „задраскали“ състезателната процедура и не може вече да се говори за преговори.

През седмицата военният министър Красимир Каракачанов заяви, че в преговорите за Ф-16 със САЩ не е постигната удовлетворителна цена и е възможно сделката да не се получи.

svobodnaevropa.bg