Окръжна прокуратура Варна

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Подсъдим за квалифицираното убийство е 23-годишният Тодор Т., а жертва на тежкото умишлено престъпление  – 70-годишният му съселянин Недялко Г, съобщават от Пресцентъра на Прокуратурата.

На 8 февруари тази година около 17 часа в магазин в село Старо Оряхово, пред който имало няколко маси, се засекли Тодор, известен сред съселяните си с прякора Лудия, и Недялко. 70-годишният мъж работел като пастир. Всяка сутрин преди работа пиел кафе пред магазина, а вечер работодателят му го оставял пак там. След като Тодор забелязал присъствието на пастира, споделил на свидетел по делото, с когото пиели бира, че се дразни от Недялко, че му „има зъб“ и ще го набие.

Около 20,30 часа пристигнал друг свидетел по делото, когото Недялко почерпил. Половин час по-късно помолил съселянина си да го придружи до дома му, тъй като бил употребил значително количество алкохол. Мъжът го оставил в изоставена тухлена постройка, в която живеел 70-годишният Недялко.

  Мъж, убил жестоко съселянин с вила, уби момиче на пътя

По-късно от магазина си тръгвал и подсъдимият, минал пред дома на сестра си, взел от навеса с дървата за огрев дърво с дължина около метър и половина и отишъл в дома на Недялко. Тодор влязъл в къщата, видял жертвата си, която била с гръб, и започнал да му нанася удари с дървото по гърба. Част от дървения кол се счупил от ударите. Недялко направил опит да го издърпа от ръцете на Тодор, но не успял. Разгневен, 23-годишният продължил побоя над възрастния мъж с юмруци по лицето и главата. Когато Недялко спрял да мърда, извлачил тялото му на двора и го захвърлил заедно с вещите му. Започнал да чупи дървените плоскости, с които били закрити прозорците, изкъртил и вратата, като забил кола в нея.

Тройната съдебномедицинска експертиза сочи като причина за смъртта механичната асфикция от аспирация на кръв в дихателните пътища и белите дробове на убития Недялко, причинена от кръвоизлив от разкъсаните съдове при счупването на костите на лицевата част на черепа.

  Ще има ли справедливост за Мартин?

Авторството на деянието се доказва освен от признанията на подсъдимия, и от ДНК-експертизите на веществени доказателства. Единственото смекчаващо вината на Тодор Т. обстоятелство е неговото чисто съдебно минало.

Предстои делото срещу 23-годишния Тодор да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Наказанието за престъпление по член 116, ал. 1, т. 6 от НК е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.